Каталог товарів
Кошик
Немає товарів
Обране
Список обраного пустий

Швидкі тести

Швидкі тести

Як відомо, чим раніше виявлена проблема, тим простіше її вирішувати. Це правило працює і у випадку з різними захворюваннями і фактор часу тут часто набуває драматичного характеру. Саме для скорочення часу проведення діагностичних аналізів, а також для спрощення їх процедури були розроблені Швидкі тести. 

Швидкі тести для специфічної етіологічної лабораторної діагностики інфекційних хвороб (вірусних гепатитів В і С, ВІЛ-інфекції, хламідіозу, сифілісу та ін.) — це прості у використанні діагностичні  набори,  які дозволяють отримати результат дослідження протягом декількох хвилин. Вони  є альтернативою використанню класичних діагностичних тест-систем, бо не потребують застосування дорогого устаткування і висококваліфікованого  персоналу.  Вони засновані на тих самих принципах імунологічних реакцій, застосуванні таких самих імуно- біологічних продуктів, що і добре відомі класичні ІФА тест-системи. Їм притаманна висока чутливість та специфічність.

 

Такі тести також дозволяють перевірити людину на наявність в його організмі антитіл, антигенів або специфічних білків, які є ознаками того чи іншого захворювання. Достовірність досягає 99,9% і найчастіше, помилки, пов'язані з порушенням процедури проведення аналізу.

Експрес-діагностика незамінна для контролю здоров'я а також для скорочення часу очікування в спеціалізованих закладах, проте не може замінити повноцінного комплексного обстеження. При отриманні позитивного результату такого тесту (виявлені антигени, антитіла або специфічні білки) необхідно звернутися до лікаря для консультації або призначення подальшого лікування.

 

Ідеальною турботою про здоров'я є регулярне відвідування кваліфікованих лікарів і регулярна здача аналізів, проте світ не ідеальний і темп сучасного життя не залишає на це часто ні часу, ні сил, і тому, щоб значно збільшити шанси на своєчасне виявлення захворювань необхідно використовувати діагностичні експрес тести.

За типом імунологічної реакції, яка лежить в основі створення тесту, та умов проведення дослідження сучасні швидкі тести можна розділити на декілька груп

До першої групи належать швидкі тести, які є ДОТ-варіантом твердофазного ІФА («Dot blot»- тести), і при використанні яких тверду фазу з реагентом занурюють у досліджуваний зразок. Такі тест-системи отримують все більше поширення в тих випадках, коли необхідно швидко отримати результат поодиноких аналізів в лабораторній діагностиці інфекційних хвороб. Наприклад, за їх допомогою можна визначити маркери гепатиту В: HВsAg, анти-HВs, анти-НВс Ig М та Ig G; антитіла до ВІЛ1/2 та інші.

В таких тестах твердою фазою можуть бути, наприклад, полістиролові гребінки з 12 зубцями кожна, в яких на одне дослідження виділяється по 1 зубцю. На зубці гребінок нанесені по 2 реагуючі зони (для внутрішнього контролю та досліджуваної проби). Наприклад, в тест-системі, яка розроблена для визначення HВsAg в сироватці крові, на нижній ділянці кожного зубця гребінки адсорбовані анти-HВs антитіла, до яких при занурюванні зубців у досліджувану сироватку приєднується HВsAg (якщо він є в ній) з утворенням специфічного імунного комплексу. Утворений специфічний імунний комплекс виявляється, як і в класичному ІФА, внаслідок взаємодії з кон’югатом.

Важливо усвідомити, що занурювання зубців проводиться у спеціальну робочу ванну, що має 6 рядів по 12 лунок у кожному. В лунках робочої ванни міститься певний розчин реагенту, готовий до застосування на різних етапах постановки реакції. Тест проводиться поетапно, переміщенням гребінки або її окремого зубця, із ряду в ряд з відповідною інкубацією на кожному етапі. До початку роботи з тестом зразки сироватки крові або плазми додаються до розчинника, що міститься в першому  рядку ванни. У позитивному випадку хромогенний субстрат в подальшому розкладається ферментом, утворюючи кольорову пляму на гребінці. Дослідження супроводжується внутрішнім, позитивним та негативним контролями. Облік результатів проводиться візуально. Тривалість дослідження — 3–4 години.

Другу групу швидких методів діагностики складають імунохроматографічні тести, при використанні яких досліджуваний  зразок наносять на поверхню твердої фази-мембрани з попередньо нанесеним на ній реагентом, а результат аналізу має вигляд забарвленої смуги.

В основі імунохроматографічного аналізу (ІХА) лежить специфічна взаємодія антигенів і антитіл на хроматографічній мембрані після змочування її рідиною досліджуваного зразка або буферним розчином. Така взаємодія відбувається внаслідок дифузного переміщення забарвленого колоїдним золотом (КЗ) індикаторного імунного компоненту ІХА, який заздалегідь нанесений на мембрану, та антигенів або антитіл досліджуваного зразка після  нанесення останнього на мембрану. Для візуального виявлення специфічної імунної реакції в певній зоні-смузі хроматографічної  мембрани попередньо жорстко сорбовані необхідні відомі компоненти додаткових імунологічних реакцій, які дозволяють сконцентрувати барвник у вигляді забарвленої смуги. Введений у тест-систему «з залишком» індикаторний забарвлений імунний компонент дифундує по хроматографічній мембрані далі від місця проявлення специфічної імунної реакції і зупиняється знов у контрольній смузі внаслідок імунологічної взаємодії з жорстко іммобілізованим там імунним компонентом іншої специфічності. Забарвлення контрольної смуги свідчить про те, що дослідження було проведене коректно.

Третю групу швидких тестів складають аглютинаційні тести, в основу яких покладене специфічне склеювання сенсибілізованих антигенами або антитілами еритроцитів (реакція непрямої аглютинації-РНГА) і часток латексу (реакція латекс аглютинації — РЛА).

РНГА традиційно застосовують в лабораторній діагностиці багатьох вірусних інфекцій, в тому числі гепатиту В. Цей метод менш чутливий, ніж ІФА, але в найкращих еритроцитарних діагностикумах чутливість реакції досягає 10 нг білку на 1 мл сироватки. Наведемо приклад застосування РНГА для виявлення НВsАg ВГВ.

Швидкі тести, які використовують для лабораторної діагностики інфекційних хвороб, мають наступні обмеження.

1.      Вони застосовуються виключно як методи якісної діагностики (є/немає), і не можуть визначати концентрацію або іншу кількісну характеристику антигенів або титр антитіл.

2.      Як і у всіх випадках діагностики інфекційних хвороб, результати швидких тестів повинні братися до уваги у сукупності з повнотою наявності клінічної інформації.

3.      Швидкі тести не виявляють антигенів або антитіл, якщо вони присутні в зразку в кількості, яка знаходиться за межею чутливості методу (наприклад, для визначення НВsAg він має бути  в  зразку  в  кількості,  не  меншій  за 1 нг/мл).

4.      Відносна чутливість більшості швидких тестів дорівнює 99%, відносна специфічність їх близько 98%.

 

Замовити швидкі-тести різного типу та призначення можна в компанії ТОВ “Медринок”. Фахівці відділу продажів допоможуть Вам підібрати тести за Вашими потребами, вимогами та специфікаціями.

 

Написати нам
 

Коментарі (Коментарі можуть вносити тільки зареєстровані користувачі. )

 
 
Скарга на коментар Закрити вікно

Ви впевнені, що хочете повідомити адміністрацію порталу про те, що користувач порушує правила коментування та розміщення контенту?


Повідомити

Відмінити
 
 
 
Скарга на коментар Закрити вікно

 

Інші статті підприємства

Написати повідомлення
Оберіть форму звернення:
 
 
 
Замовити дзвінок
person
phone
email
record_voice_over
create

Контакти продавця

×
+38 (063)  811 08 XX Показати телефони
Працюємо: Пн.- Пт.
з 09:00 до 17:30.
Обід: з 13:00 до 13:30.