Каталог товарів
Кошик
Немає товарів
Обране
Список обраного пустий

Глюкометр: види, переваги і недоліки.

Глюкометр: види, переваги і недоліки.

 

    За принципом роботи всі інвазивні пристрої ділять на кілька основних груп:

    Фотометричні прилади - піонери серед всіх інших, технологія яких дещо застаріла. Їх можна назвати моделями першого покоління, створених для проведення аналізів без залучення медичного персоналу. Калібровані по цільній капілярній крові. 

Принцип роботи: при нанесенні краплі крові на тест - смужку з особливим реагентом, глюкоза взаємодіє з ним, і по різній інтенсивності забарвленості можна судити про рівень концентрації цукру в крові. Сучасний фотометричний апарат для визначення рівня глюкози може зробити все самостійно, вимірюючи зміну кольору смужки і виводячи результати аналізу на дисплей.

 Глюкометри фотометричні бувають:

1) на класичних, звичних для багатьох пацієнтів тест-смужках, коли на них капають кров;

2) на касетах, коли в прилад вставляються спеціальні касети на певну кількість вимірювань. Внизу такого глюкометра є спеціальна поверхня, щоб була можливість доторкнутися до проколеного пальця. Після проведення маніпуляції ця касета промотує внутрішню плівку. По суті, це той же принцип роботи, як і за допомогою тест - смужок, тільки міняти їх не потрібно, оскільки вони як би зашиті в цю внутрішню касету.

Недоліки:

- крихкість і вибагливість такої оптичної системи може відображатися на точності результатів;

- потрібні певні навички в експлуатації та догляді;

- не підходить для:

а) людей зі слабким зором. Але ж ті, хто страждає на цукровий діабет, часто мають проблеми саме із зором, і їм складно буде розглянути цифри на екрані;

 б) тим, хто любить активний спосіб життя і подорожі (через крихкість приладу).

 

Поряд з цим, фотометричний глюкометр має незаперечні переваги:

- компактність;

- мала вага;

- зручність і простота в користуванні.

 

Електрохімічний апарат для вимірювання цукру в крові - більш вдосконалена модель, що володіє більшою точністю і мінімальною похибкою. 

Принцип вимірювання: на поле чутливої тест-смужки нанесено спеціальну речовину - реагент, при взаємодії з яким глюкоза, що міститься в краплі крові, вступає в реакцію, що призводить до накопичення електричного потенціалу, по силі якого і визначається рівень цукру (на момент проведеного дослідження).

Дані прилади мають два варіанти діагностики:

● Амперометрія - використовується переважно в лікувальних установах, так як електронні кодування здатна розібрати далеко не кожна людина, що не має спеціальних знань.

● Кулонометрія - набагато більше підходить для домашнього використання. Цей метод заснований на вимірюванні загального електричного заряду, який виділяється під час проведення тесту. Тому, для проведення аналізу в цьому випадку, потрібна мінімальна кількість крові. До того ж, кулонометрія дуже добре підходить для дітей, літніх і особливо чутливих до болю людей.

 

   Більшість сучасних глюкометрів працюють за електрохімічним принципом і мають калібрування по плазмі. Працюють вони на звичайних одноразових тест - смужках.

   Лазерний глюкометр, який цікавий тим, що людині не потрібно робити прокол пальця, оскільки за нього це робить сам прилад: шкіра пропалюється в результаті дії світлового імпульсу, відбирається кров, а потім - зупиняється запіканням мікроскопічної зони, де відбувався забір. Бажаючим купити глюкометр, який працює за таким принципом слід враховувати його високу ціну і дорогі витратні матеріали, які до нього необхідні.

 

   Однак все більшого поширення набувають неінвазивні апарати для визначення цукру в крові, за якими, як вважають багато медиків - майбутнє. Такі моделі люди ще називають «глюкометр без проколу» або «глюкометр без крові».  Найголовнішою перевагою даних пристроїв – є відсутність необхідності терпіти навіть невеликий біль при проведенні аналізу, поряд з їх достатньою точністю. Адже хворому на цукровий діабет будь-якого типу, першого або другого, проводити маніпуляцію для вимірювання вмісту концентрації глюкози в своїй крові доводиться дуже часто, по кілька разів на день. Розглянемо деякі з таких приладів, які нам сьогодні пропонують виробники.

 

  Раманівські(спектрометричні) глюкометри відрізняються неінвазивністю і працюють за зовсім іншим принципом, спектрометричним: вони вимірюють спектр комбінаційного розсіювання шкіри, обчислюючи рівень глюкози способом виділення її спектра з повного спектру шкірного покриву. 

Їх недоліками, в порівнянні з іншими моделями, є:

- висока ціна;

- порівняно невелика точність (близько 84%);

- складність спектрографії в технологічному відношенні.

Вчені наполегливо працюють над удосконаленням даного приладу, в тому числі, над розробкою портативного варіанту.

Також існують пристрої, які дозволяють діабетикам без найменшого дискомфорту контролювати рівень цукру у себе в крові наступним чином: промінь лазера направляється системою на долоню і вимірює поглинання і розсіювання, коли лазер взаємодіє з міжклітинною рідиною в шкірі, яка корелює з рівнем цукру в крові людини, і проводить дослідження .

Безконтактний глюкометр (або сенсорний глюкометр) - ідеальне рішення проведення аналізів вдома, для дітей, літніх і чутливих людей, адже для визначення рівня глюкози тут досить просто притулити палець до панелі вимірів. Його принцип роботи полягає в тому, що на поверхню шкіри направляється певне випромінювання у вузькому діапазоні довжин хвиль і промені, відбиваючись, змінюють свої характеристики, а приймач приладу фіксує параметри вторинного випромінювання. 

У підсумку, комп'ютеризований блок аналізує дані і результат видається на екран. Такі пристрої здатні визначати концентрацію глюкози в слині, сечі і поті. Слід зазначити, що великою популярністю користується портативний глюкометр - браслет. Наука так зробила крок вперед, що зараз кількість цукру в крові вже здатні контролювати навіть розумні годинники. Недолік подібних пристроїв очевидний - висока ціна.

 

   У наш час випускають апарати для вимірювання цукру в крові з набором різноманітних додаткових функцій:

- відображення результату, дати і часу попередніх досліджень;

- виведення середнього результату декількох замірів;

- автовідключення;

- індикатор заряду батареї;

- пам'ять;

- підключення до комп'ютера або мобільного телефону;

- таймер з нагадуванням про необхідність проведення наступного аналізу зі звуковим оповіщенням;

- дисплеї - великий і LED;

- оповіщення про небезпечне підвищення або зниження рівня цукру в крові і т.д.

 

   Сьогодні деякі глюкометри здатні визначати не тільки рівень глюкози, а й інші важливі показники організму: холестерин, тригліцериди (ТГ), ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ) і ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ), кетони, артеріальний тиск та ін.

   Купити прилад для вимірювання цукру в крові різних моделей і за найдоступнішими цінами можна в нашому інтернет магазині. Тут Вашій увазі пропонується широкий вибір таких апаратів, що мають високу якість, сертифікати і гарантію. Кваліфікована та вичерпна консультація - також до Ваших послуг. Отримати її Ви можете як в телефонному режимі, так і в текстовому. Також одночасно, можна купити тест - смужки для глюкометра різних модифікацій і ланцети, щоб у Вас був необхідний комплект для досліджень. Будь ласка, не забувайте про те, що тест - смужки певного виробника підходять виключно до приладу цього ж бренду.

   Після того, як Ви придбаєте потрібний прилад, рекомендуємо, для початку, уважно ознайомитися з його інструкцією.

Бережіть себе!

 

 

 

Написати нам
 

Коментарі (Коментарі можуть вносити тільки зареєстровані користувачі. )

 
 
Скарга на коментар Закрити вікно

Ви впевнені, що хочете повідомити адміністрацію порталу про те, що користувач порушує правила коментування та розміщення контенту?


Повідомити

Відмінити
 
 
 
Скарга на коментар Закрити вікно

 

Інші статті підприємства

Написати повідомлення
Оберіть форму звернення:
 
 
 
Замовити дзвінок
person
phone
email
record_voice_over
create

Контакти продавця

×