Каталог товарів
Кошик
Немає товарів
Обране
Список обраного пустий

Аналіз крові на алергію

Аналіз крові на алергію

Алергія - це поширене і хронічне захворювання, яке впливає на імунну систему організму. Як правило, імунна система працює для боротьби з вірусами, бактеріями та іншими інфекційними агентами. Коли у вас алергія, ваша імунна система сприймає нешкідливі речовини, такі як пил або пилок, як загрозу. Щоб боротися з цією загрозою, ваша імунна система виробляє антитіла, які називаються імуноглобуліном Е (IgE).

Речовини, що викликають алергічну реакцію, називаються алергенами. Крім пилу та пилку, серед інших поширених алергенів є лупа тварин, продукти харчування , включаючи горіхи та молюски, а також деякі ліки , такі як пеніцилін. Симптоми алергії можуть варіюватися від чхання та закладеності носа до небезпечних для життя ускладнень, які називаються анафілактичним шоком . Аналізи крові на алергію визначають кількість антитіл IgE в крові. Невелика кількість антитіл IgE - це нормально. Більша кількість IgE може означати, що у вас алергія.

Аналіз крові на алергію використовується, щоб з’ясувати, чи є у вас алергія. Один тип тесту, який називається загальним тестом на IgE, вимірює загальну кількість антитіл IgE у вашій крові. Інший тип аналізу крові на алергію, який називається специфічним тестом IgE, вимірює рівень антитіл IgE у відповідь на окремі алергени.

Навіщо потрібен аналіз крові на алергію?

При алергії (надчутливості) організм гостро реагує на той чи інший зовнішній або наявний в самому організмі фактор. Ваш лікар може замовити тестування на алергію, якщо у вас є симптоми алергії. До них відносяться:

  • Закладений ніс  або нежить

  • Чхання

  • Сверблять, сльозяться очі

  • Кропив’янка (висип з піднятими червоними вкрапленнями)

  • Діарея

  • Блювота

  • Задишка

  • Кашель

  • Хрипи

  • Анафілаксія

Що відбувається під час аналізу крові на алергію?

Першим етапом діагностики будь-якого захворювання є загальний аналіз крові. Здавати кров потрібно строго натщесерце, мінімальний інтервал між останнім прийомом їжі і процедурою взяття біоматеріалу повинен становити не менше 8 годин.

У нормі кількість еозинофілів не перевищує 5% від загального числа клітин крові (120-355 в 1 мл). Підвищення їх концентрації свідчить про розвиток алергічного процесу або паразитарних інвазій пацієнта. У разі негативного результату аналізу з виявлення гельмінтозів, призначається комплексне обстеження за визначенням аллергостатуса пацієнта.

Визначення рівня імуноглобулінів Е

Імуноглобуліни класу Е (Ig Е) – білки, молекулярна маса яких не перевищує 200 кДа. Їх біологічний синтез здійснюється лімфоцитами у відповідь на надходження специфічних молекул. Ключова функція полягає в розпізнаванні чужорідних антигенів з подальшим їх знищенням.

Механізм дії реалізується за допомогою високої спорідненості Ig Е до молекул антигенів і формування стійкого комплексу «антиген-антитіла», дегрануляція якого призводить до викиду в кровоносне русло гістаміну та гепарину, що є нейромедиаторами алергічної реакції негайного типу.

Згідно зі статистикою, більше ніж у 75% дітей, алергологічний анамнез яких ускладнений спадковою схильністю, дослідження виявляє підвищений рівень Ig Е.

Перевага тесту по визначенню кількості імуноглобулінів класу Е – найвища достовірність з причини високої специфічності та чутливості. Недоліком є те, що аналіз не дозволяє встановити до якого саме з алергенів у пацієнта розвивається надчутливість.

Слід зазначити, що подібний тест проводять дітям починаючи з піврічного віку. Проведення дослідження на більш ранніх термінах недоцільно на увазі несформованого імунітету.

Панель алергенів

Для точного визначення джерела алергії необхідно проведення досліджень до кожного конкретного алергену окремо. Однак, зважаючи на велику різноманітність відомих алергенів (близько тисячі), проведення такої кількості тестів не представляється можливим. Крім того, список алергенів може істотно варіювати в різних країнах, регіонах і містах.

Для зручності алергени розділені на групи і зібрані в алергічні панелі. До їх складу включені найбільш часто зустрічаючі та небезпечні, шанс зустрічі з якими в реальному житті у людини найбільш можливий.

Розрізняють 7 типів алергічних панелей:

  • харчові;

  • інгаляційні;

  • тварини;

  • дерева;

  • цвілеві;

  • бур`яни;

  • кліщі.

Кожна з панелей включає набір з 5-7 алергенів, до яких визначається надчутливість. Обмеження методу: неможливість встановлення до якого саме алергену з усієї панелі у людини розвивається реакція, проте, дозволяє істотно звузити список можливих причин.

Що означають результати?

Якщо загальний рівень IgE вище нормального, це, ймовірно, означає, що у вас є якась алергія. Але це не розкриває, на що у вас алергія. Конкретний тест IgE допоможе визначити вашу особливу алергію. Якщо ваші результати свідчать про алергію, ваш лікар може направити вас до алерголога або рекомендувати план лікування.

Після інтерпретації результату дослідження лікарем можна зробити висновки, які відхилення від норми та що означають ці відхилення, про наявність вірусних або бактеріальних, грибкових інфекцій, алергічних захворювань, про гострі чи хронічні захворювання, про анемії або порушення кровотворення та багато іншого.

Ваш план лікування буде залежати від типу та тяжкості алергії. Люди, яким загрожує анафілактичний шок, важка алергічна реакція, яка може спричинити смерть, потребують особливої обережності, щоб уникнути речовини, що викликає алергію. Можливо, їм доведеться постійно носити з собою екстрене лікування адреналіном.

Обов’язково поговоріть зі своїм лікарем, якщо у вас виникнуть запитання щодо результатів аналізів та/або плану лікування алергії.

 
Написати нам
 

Коментарі (Коментарі можуть вносити тільки зареєстровані користувачі. )

 
 
Скарга на коментар Закрити вікно

Ви впевнені, що хочете повідомити адміністрацію порталу про те, що користувач порушує правила коментування та розміщення контенту?


Повідомити

Відмінити
 
 
 
Скарга на коментар Закрити вікно

 

Інші статті підприємства

Написати повідомлення
Оберіть форму звернення:
 
 
 
Замовити дзвінок
person
phone
email
record_voice_over
create

Контакти продавця

×
+38 (063)  811 08 XX Показати телефони
Працюємо: Пн.- Пт.
з 09:00 до 17:30.
Обід: з 13:00 до 13:30.