Кошик
Немає товарів
Обране
Список обраного пустий

Утилізація пластикових відходів лабораторії

Утилізація пластикових
відходів лабораторії

   Щорічно в Україні утворюється до 400 000 тонн медичних відходів, 100-120 000

з яких  - небезпечні. Їхня правильна утилізація дуже важлива, оскільки вони можуть спричинити спалахи різноманітних інфекцій, епідемій, сприяти поширенню СНІДу, гепатиту тощо.

Порядок поводження з небезпечними медичними відходами, до яких належать, зокрема, і лабораторні (або ж відходи категорії B), затверджено наказом МОЗ № 325 від 8.06.2015 року.

- збір і сортування;
- маркування;
- знезараження;
- транспортування у накопичувальні контейнери, що знаходяться у межах закладу;
- утилізація.

Потенційно небезпечні для здоров’я людини відходи не можна накопичувати, тимчасово зберігати або транспортувати і знищувати разом з іншими видами. Збирати їх варто якомога ближче до місця утворення в окремі контейнери, які можна чітко розрізнити за маркуванням та кольором, а в місцях первинного утворення потрібно мати запасні ємності для збору. Коли вони заповнюються, їх потрібно загерметизувати, промаркувати і перемістити у відповідні контейнери, що закриваються кришкою.

Обов’язковим є і зазначення дати і виду дезінфекції, а також даних особи, яка її здійснювала. Якщо у медзакладі відсутні спеціальні приміщення для таких процедур, відходи категорії B знезаражуються персоналом медустанови відповідними хімічними або фізичними способами. Змішувати такі відходи із будь-якими іншими категоріями заборонено.

    2. Що забороняється під час збору відходів категорії B
- Пошкоджувати їх з метою знезараження.
- Пересипати неупаковані відходи з однієї ємності в іншу (за виключенням надзвичайних ситуацій).
- Здійснювати будь-які маніпуляції з ними без відповідних ЗІЗ.
- Встановлювати ємності для збору відходів менше ніж за один метр від нагрівальних приладів.
- Збір здійснюється у контейнери або в одноразові пакети протягом робочої зміни. Працівник, відповідальний за збір відходів, закриває або зав’язує ємність перед транспортуванням.

 

    3. Основні способи знезараження відходів категорії B
- Фізичний передбачає обробку водним насиченим паром під тиском з допомогою спеціального обладнання. Це можуть бути автоклави, а також засоби і способи радіаційного або електромагнітного опромінення відповідного призначення.
- Хімічний
обробка спеціальними розчинами, що мають бактерицидну, віруліцидну, фунгіцидну дію у відповідних режимах. Вона застосовується з допомогою спеціальних установок або способом занурення відходів у промарковані ємності із дезрозчином.
Вивезення за межі медзакладу відходів, що не пройшли процедуру знезараження, забороняється.

 

     4. Після обробки відходи категорії B передаються на підприємства, що мають ліцензію на здійснення операцій із небезпечними відходами та відповідне сертифіковане обладнання. Кожна лікарня із виділених їй бюджетних коштів має заключити договір із таким підприємством.

Джерело: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0959-15#n13

 

 

Написати нам
 

Коментарі (Коментарі можуть вносити тільки зареєстровані користувачі. )

 
 
Скарга на коментар Закрити вікно

Ви впевнені, що хочете повідомити адміністрацію порталу про те, що користувач порушує правила коментування та розміщення контенту?


Повідомити

Відмінити
 
 
 
Скарга на коментар Закрити вікно

 

Інші статті підприємства

Написати повідомлення
Оберіть форму звернення:
 
 
 
Замовити дзвінок
person
phone
email
record_voice_over
create

Контакти продавця

×
+38 (063)  811 08 XX Показати телефони
Працюємо: Пн.- Пт.
з 09:00 до 17:30.
Обід: з 13:00 до 13:30.