Фактори, які впливають на лабораторні дослідження
![Фактори, які впливають на лабораторні дослідження](https://files.ub.ua/article/article/6/718399_794242_1571753537.jpg)
Сьогодні розповідаємо про фактори, які впливають на результати аналізів. Ця інформація буде корисною як для лаборантів, так і для лікарів.
Крім стандартних умов, як-от заборона вживання їжі, алкоголю, куріння перед здачею аналізу, є ще й ряд інших факторів, які можуть спричинити хибність результатів.
1. Біологічні
• Фізіологія (раса, вік, стать, тип харчування, тип будови, характеру і об’єму звичної активності).
• Вплив різноманітних речовин (алкоголь, нікотин – призводить до підвищення гемоглобіну, рівня еритроцитів та зменшення лейкоцитів, наркотики), лікувальні процедури, медикаменти.
• Умови здачі аналізу (стрес під час маніпуляції, фізичні навантаження, положення тіла – якщо різко перевести пацієнта з лежачого стану в сидячий, це призведе до гідростатичного проникнення води з внутрішньосудинного простору в інтерстиціальний, прийом їжі).
• Невдалий час для забору матеріалу.
• Умови і час транспортування зразків (вплив тепла, світла).
2. Прийом їжі
• Після 48 годин голодування збільшується білірубін.
• Після 72 годин голодування зменшується концентрація глюкози до 2,5 ммоль/л, збільшення тригліцеридів та вільних жирних кислот без зміни рівня холестерину.
• Вживання жирної їжі збільшує концентрацію калію.
• Вживання масла, сиру перед здачею аналізу призводить до збільшення ліпідів.
• Вживання м’яса – до збільшення сечовини, аміаку й уратів в сечі.
• Насичені кофеїном напої збільшують концентрацію жирних кислот.
3. Стрес
• Знижує концентрацію заліза.
• Призводить до дисбалансу кислотно-основного стану.
• Збільшує концентрацію лактату і жирних кислот.
• Викликає перехідний лейкоцитоз.
4. Фізичні вправи
Активують згортання крові, збільшують функціональну активність тромбоцитів, спочатку знижують, а потім підвищують рівень вільних жирних кислот.
5. Фактори інтерференції
• Гемоліз – руйнування еритроцитів, яке спричинює вихід їхніх компонентів у рідку частину крові. Впливає на активність білірубіну, ліпази, калію, магнію.
• Ліпемія – дає хибні результати колориметричних і нефелометричних методів, особливо при дослідженні фосфору, білірубіну, сечової кислоти, загального білка, електролітів.
• Парапротеїнемія – змінює результати досліджень фосфатів, сечовини, лактатдегідрогенази, амілази, креатинкінази.
Врахування цих факторів допоможе виключити помилковість результатів аналізів.
***
Медринок. Лабораторні реактиви, медтехніка, комплектуючі
medrynok.com.ua
(093) 39-44-959
(096) 16-12-494
Скарга на коментар | Закрити вікно![]() |
Ви впевнені, що хочете повідомити адміністрацію порталу про те, що користувач порушує правила коментування та розміщення контенту?
Скарга на коментар | Закрити вікно![]() |
Інші статті підприємства
![Контейнери для збору аналізів](https://files.ub.ua/ist/?action=3&w=520&h=520&f=/article/article/7/46023_777720_1664436455.png)
![Інгалятор чи небулайзер?](https://files.ub.ua/ist/?action=3&w=520&h=520&f=/article/article/7/983806_779838_1663594554.png)
![Лабораторний аутсорсинг](https://files.ub.ua/ist/?action=3&w=520&h=520&f=/article/article/7/690525_632870_1662472280.png)
![Апарати для вимірювання холестерину](https://files.ub.ua/ist/?action=3&w=520&h=520&f=/article/article/7/194643_356059_1659692483.png)
![Глюкометр: види, переваги і недоліки.](https://files.ub.ua/ist/?action=3&w=520&h=520&f=/article/article/7/59956_2549_1658150090.png)
![Меблі для хімічних лабораторій: різновиди, особливості, призначення](https://files.ub.ua/ist/?action=3&w=520&h=520&f=/article/article/7/996818_295281_1645610166.png)
![Чому діагностичні лабораторії набирають все більшої популярності](https://files.ub.ua/ist/?action=3&w=520&h=520&f=/article/article/7/184671_323690_1645192209.png)
![Переваги пластикового лабораторного посуду](https://files.ub.ua/ist/?action=3&w=520&h=520&f=/article/article/7/352078_365888_1644828994.png)
![Як вибирати УЗД апарат?](https://files.ub.ua/ist/?action=3&w=520&h=520&f=/article/article/7/147918_904861_1644313175.png)
Коментарі (Коментарі можуть вносити тільки зареєстровані користувачі. Реєстрація)