Каталог товарів
Кошик
Немає товарів
Обране
Список обраного пустий

Відмінності забору венозної і капілярної крові

Відмінності забору венозної і капілярної крові

Сьогодні у нашій корисній рубриці для лікарів говоримо про відмінності забору крові з вени і з пальця.

Венозна кров вважається найкращим біоматеріалом для клінічних досліджень. При стандартизації усіх процесів, пов’язаних із венозною кров’ю, вдається домогтися мінімальної травматизації і активації клітин, домішок тканинної рідини, при цьому завжди є можливість повторного та розширеного аналізу.

Біоматеріал з вени отримують за допомогою голок, шприців та сучасних вакуумних систем. Методика забору голкою втрачає поширеність через незручності, необхідність наявності додаткових інструментів і можливого гемолізу крові.

Сьогодні найпопулярнішими є технологічні вакуумні системи, що складаються з пробірки з хімреактивом та вакуумом всередині, перехідника і тонкої голки. Здавати кров цим методом безпечно і не боляче.

Як здавати загальний аналіз крові з вени?

Біоматеріал береться в такій послідовності:

1. Пацієнт сідає біля столика медсестри.

2. Рука кладеться долонею догори так, щоб лікоть був максимально розігнутий. Під нього потрібно підкласти валик, після чого на передпліччя накладається джгут.

3. Ліктьовий згин дезінфікується спецрозчином.

4. Пацієнт повинен енергійно працювати кулаком, для того щоб ліктьова вена наповнилася кров'ю, а потім міцно його стиснути.

5. Вена проколюється голкою вакуумної системи, яка направляється вглиб паралельно судинній стінці. У такий спосіб кров сама перетікає в пробірку. У випадку зі шприцом медсестра просто тягне поршень на себе.

6. Коли біоматеріалу для аналізу достатньо, ватну кульку зі спецрозчином притискають до місця проколу, голка акуратно витягується.

7. Після процедури пацієнтові потрібно зігнути руку в лікті на 5 хвилин, щоб в місці проколу утворився згусток і не з'явилася підшкірна гематома.

Капілярна кров підходить тільки для загального (клінічного) аналізу крові, який виконується за кількістю складових її компонентів: лейкоцитів, еритроцитів, тромбоцитів, гемоглобіну. Він застосовується для проходження медогляду, отримання різних довідок, а також для спільної перевірки організму на інфекції. Найчастіше такий аналіз крові повинен виконуватись в лабораторії медзакладу, оскільки тривале транспортування таких проб крові буде сприяти спотворенню результату: капілярна кров, на відміну від венозної, одразу контактує з повтрям, а не потрапляє в вакуумну пробірку з коагулянтом для збереження.

Забір крові з пальця відбувається у такий спосіб:

1. Пацієнт сідає біля столика лаборанта/медсестри і кладе ліву руку на нього.

2. Місце майбутнього проколу дезінфікується.

3. Одноразовим скарифікатором лаборант робить прокол безіменного пальця. Перша крапля знімається ваткою. Другу і наступні набирають у пробірку.

4. Після забору біоматеріалу місце уколу обробляється дезрозчином і затискається тампоном. Через 5 хвилин тампон можна викинути.

Для гематологічних досліджень капілярну кров рекомендується брати в наступних випадках:

• якщо у пацієнта на тілі є опіки, що займають велику площу поверхні тіла;
• якщо у пацієнта є явне ожиріння;
• якщо діагностована схильність до венозного тромбозу;
• у новонароджених.

Вибирайте правильний спосіб забору крові для найточнішого аналізу!

***
Медринок. Лабораторні реактиви, медтехніка, комплектуючі
medrynok.com.ua
(093) 39-44-959
(096) 16-12-494

Написати нам
 

Коментарі (Коментарі можуть вносити тільки зареєстровані користувачі. )

 
 
Скарга на коментар Закрити вікно

Ви впевнені, що хочете повідомити адміністрацію порталу про те, що користувач порушує правила коментування та розміщення контенту?


Повідомити

Відмінити
 
 
 
Скарга на коментар Закрити вікно

 

Інші статті підприємства

Написати повідомлення
Оберіть форму звернення:
 
 
 
Замовити дзвінок
person
phone
email
record_voice_over
create

Контакти продавця

×
+38 (063)  811 08 XX Показати телефони
Працюємо: Пн.- Пт.
з 09:00 до 17:30.
Обід: з 13:00 до 13:30.