Каталог товарів
Кошик
Немає товарів
Обране
Список обраного пустий

Від чого залежить результати аналізів пацієнта?

Від чого залежить результати аналізів пацієнта?

Правильність результату аналізів залежить від багатьох факторів, і абсолютно не можна сказати, що вся точність залежить виключно від пацієнта чи виключно від лабораторії.

Чому ж інколи результати аналізів різні в різних лабораторіях?

Фактори, що залежать від пацієнта:

Час забору зразка.

Найкращий час забору зразка крові – ранок, і чим довше людина перебуває в стані активності перед здачею аналізу, тим більше міняється біохімічний склад крові.
 
Підготовленість пацієнта до процедури.
 
Загальновідомо, що перед аналізами не можна їсти, щоб не пропустити недостачу або ж надлишок різних елементів та речовин в організмі (залізо, глюкоза тощо), а також, щоб на результат не впливали жири. Пити ж, навпаки, варто, щоб кров надто не згущувалася, адже в такому разі збільшується кількість еритроцитів, що може дати помилковий результат.
 
Положення пацієнта під час та до забору крові.
 
Перехід з положення лежачи в положення сидячи або стоячи призводить до гідростатичного проникнення води. Речовини, що мають велику молекулярну масу (білки), і клітини крові зі зв'язаними з ними речовинами не проходять в тканини, тому їх концентрація в крові підвищується (ферменти, загальний білок, альбумін, залізо, білірубін, кальцій). Може збільшуватися концентрація гемоглобіну, гематокрит, кількість лейкоцитів.
 
Діагностичні і лікувальні заходи.
 
Приймання лікарських препаратів, оперативне втручання, ін'єкції, біопсії, пальпація, загальний масаж теж чинять вплив на показники аналізів. Щоб запобігти такому впливу, взяття проб необхідно проводити до виконання діагностичних процедур, здатних спотворювати результати тесту.
 
Фактори, які залежать від лабораторій:
 
Час зберігання зразка.
 
Якщо він зберігається понад 6 годин, результати будуть неточними. Саме тому медустановам зручніше відправляти зразки аналізів на дослідження вранці. якщо дотримані всі необхідні умови транспортування, що охоплюють додавання спеціальних хімічних речовин в пробірки, терміни доставки, суворий температурний режим, спеціальні контейнери для перевезення.
 
Місце і техніка забору крові.
 
Ці фактори також можуть чинити істотний вплив на результати лабораторних тестів (наприклад, накладення джгута на період часу більше 2 хв при заборі крові з вени може призвести до збільшення концентрації в крові білків, факторів коагуляції). Найкраще місце забору крові на аналізи – ліктьова вена. Слід також зазначити, що венозна кров – найкращий матеріал не тільки для визначення біохімічних, гормональних, серологічних, імунологічних показників, а й для загальноклінічного дослідження, адже при заборі крові з пальця можливий ряд методичних особливостей, які стандартизувати дуже важко (холодні, набряклі пальці, необхідність в розведенні досліджуваної крові абощо).
 
Метод забору крові.
 
Для цієї процедури варто використовувати не звичайний шприц, а закриту вакуумну систему. При заборі крові за допомогою шприца виникає гемоліз еритроцитів, що призводить до спотворення результатів.
 
Неточний об’єм проби крові та неточне змішування з реагентами.
 
Тут вже суттєвий вплив на результат чинять пробірки та реагенти, які закупляє лабораторія, і у разі неякісних засобів результатам аналізів вірити навряд чи варто.

Саме ці фактори найбільше впливають на показники аналізів. Радимо зберегти їх собі!
Написати нам
 

Коментарі (Коментарі можуть вносити тільки зареєстровані користувачі. )

 
 
Скарга на коментар Закрити вікно

Ви впевнені, що хочете повідомити адміністрацію порталу про те, що користувач порушує правила коментування та розміщення контенту?


Повідомити

Відмінити
 
 
 
Скарга на коментар Закрити вікно

 

Інші статті підприємства

Написати повідомлення
Оберіть форму звернення:
 
 
 
Замовити дзвінок
person
phone
email
record_voice_over
create

Контакти продавця

×
+38 (063)  811 08 XX Показати телефони
Працюємо: Пн.- Пт.
з 09:00 до 17:30.
Обід: з 13:00 до 13:30.